Onderwerp: Persmededeling
<< Vorige Nieuwsbrief - Volgende Nieuwsbrief >>
 
Logo

AA Vlaanderen

078 05 27 27 - Altijd bereikbaar

 
 
  Anonieme Alcoholisten - Corona Nieuwsbrief 20 van 27-03-2020.  
 
Geen alcogel meer bij de AA?
 

De Anonieme Alcoholisten schakelen in coronatijden een versnelling hoger. De bestaande werking is in hoog tempo omgevormd zodat groepsbijeenkomst kunnen plaatshebben zonder fysieke ‘samenscholing’. Wie nieuw is bij AA wordt tijdelijk op individuele wijze begeleid om de eerste stappen te zetten richting nuchter leven. Dat bij deze manier van werken weinig of geen alcogel nodig is, en die bijgevolg ter beschikking kan blijven van de mensen die in frontlijn heldhaftig strijd leveren tegen het virus, is een positief neveneffect.

Coronacrisis raakt AA in de kern
Ook voor mensen die lijden aan de ziekte van verslaving zijn het barre tijden. Door de maatregelen die noodzakelijk zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, komt iedereen in een vorm van isolement terecht.  Dat voelt vreemd en onaangenaam, maar voorlopig lukt het allemaal wel.
Het wordt een heel ander verhaal wanneer zeer regelmatig en intensief groepscontact een levensreddende behandeling is voor een ziekte.
De AA-methode werkt namelijk op die manier: iemand die hulp zoekt voor problematisch alcoholgebruik wordt bij de AA zo snel mogelijk naar een groepsvergadering begeleid. Vanaf dan is zij/hij in goede handen en kan het programma zijn werk beginnen doen. Een nieuw nuchter leven ligt dan binnen handbereik.
Groepsbijeenkomsten zijn dus de kern van AA, maar coronamaatregelen staan deze aanpak in de weg.

AA-ers vinden elkaar altijd.
De vindingrijkheid die alcoholisten aan de dag leggen om altijd en overal aan drank te raken, is legendarisch. Binnen het AA-programma wordt diezelfde vindingrijkheid een grote troef om zonder alcohol door het leven te gaan: een AA-er vindt altijd en overal één of meerdere collega's om samen nuchter te blijven. Daar kan geen corona-maatregel tegen op. De afgelopen 2 weken zijn alle AA-groep in Vlaanderen dan ook omgeschakeld naar alternatieve methoden. Tele-conferentie, en video-bellen worden veel gebruikt, maar ook WhatsApp-en zelfs de oude sms- en nog oudere email-groepen worden in alle mogelijke vindingrijke combinaties ingeschakeld. De centrale AA-diensten zorgen dagelijks voor inhoudelijk en inspirerend materiaal zodat alle groepen heel frequent - sommige zelfs dagelijks - kunnen ‘vergaderen’.

400 ‘extra’ vrijwilligers
Ook voor de opvang van mensen die hulp zoeken voor hun alcoholgebruik kan de gebruikelijke groepsmatige aanpak in coronatijden niet in de praktijk worden gebracht. Maar wie hulp zoekt, vindt bij AA altijd een steunende hand. Die hand wordt aangereikt door ongeveer 400 extra vrijwilligers: de meeste AA-groepen vangen nu op een individuele manier de mensen op die hulp zoeken. Wie hulp zoekt wordt in contact gebracht met een ‘buddy’, een AA-vrijwillger die tot meerdere keren per dag telefonisch beschikbaar is voor steun, tips en als klankbord om nuchter te blijven. En ook al kan dit terecht beschouwd worden als een light-versie van het AA-programma, de eerste resultaten zijn er: ook op deze manier blijven mensen nuchter. Telkens maar voor een dag, maar wel dagen en dagen na elkaar.

Voor AA-Vlaanderen

Denise Schellens - Beheerder A
Yvan De Roover - Beheerder A

 


  Info  
 
Openingsuren van ons kantoor:

Het kantoor is open van maandag tot vrijdag van 10u tot 12u en van 12u30 tot 15u30.
Open: maandag, dinsdag en donderdag van 9u tot 16u

Informatie over het adres en eventuele sluitingsdagen kan men vinden op de contactpagina

_____________

Bedankt voor het lezen en uw bezoek aan onze site.
Om ons te mailen: druk op Beantwoorden.

Wens je uit te schrijven, ga naar Aanmelden Nieuwsbrief: en vul je mailadres opnieuw in.

 
Contact |  Ik zoek hulp |  AA groepen |  Vragen? |  Voor AA-ers |  Downloads |
 
| © 2024 AA Vlaanderen |